Co je to vlastně bio

20.04.2009 21:06

CO JE VLASTNĚ BIO

BEZ PŘÍSAD, BEZ CHEMIE, SVOBODNĚ. TAK SE DĚLÁ BIO. ŽÁDNÁ ANTIBIOTIKA ANI HORMONY.

 

Pokud má nějaký výrobek značku bio, znamená to, že vznikl způsobem, který neničí přírodu a nesetkal se s žádnou chemií. Zemědělci nesmějí na rostliny používat umělá hnojiva, chemické postřiky či geneticky upravované organismy. Nesmějí s nimi přijít do styku ani při skladování či přepravě. Chovatelé musí zajistit zvířatům volný pohyb na pastvě, nesmějí jim dávat do krmiva masokostní moučku ani antibiotika či růstové hormony. Když se suroviny zpracovávají, nesmějí se do nich přidávat chemická barviva, ochucovadla ani další nepřírodní přísady.

 

Co je to ,biopotravina´

 

Ø  Veškeré potraviny označené certifikátem biokvality musí vyhovovat přísným normám EU

Ø  Produkují je farmáři, kteří chovají a pěstují úrodu i zvířata bez syntetických hnojiv, pesticidů, herbicidů a nedodávají do potravin umělé přísady

Ø  Bio maso, drůbež, vejce a mléčné výrobky pocházejí ze zvířat, kterým se nepodávají ani antibiotika, ani růstové hormony

Ø  Ekologická úroda se hnojí jen přírodními hnojivy

Ø  V ekologickém zemědělství se používají ochranné látky na přírodní bázi

Ø  Biopotraviny mají výbornou chuť, neohrožují naše zdraví vysokou koncentrací chemických látek a respektují přírodu

Ø  Obsahují více vitamínů a jejich chuť je intenzivnější

 

Je Bio jen jedna z reklamních vln???

 

Nedávno byl publikován v jednom časopise zajímavý článek o biopotravinách, v kterém se polemizovalo co je a co není bio. S některými poznatky a i s vlastním názorem se s Vámi podělím.

Jak hlavně poznat, že kupuju bio výrobek? Nejčastěji najdete v obchodech bio výrobek v obalu, který má typickou značku pro bio, a to oblouk se zelenobílými pruhy, nápis bio a pod ním věta, produkt ekologického zemědělství. Ale v rámci EU se samozřejmě používají i jiné označení, takže může být někdy spotřebitel opravdu zmatený.   

Jenže, jak mám mít jistotu, že to, co má nálepku bio, je opravdu zázrak z čisté přírody? Marně přemýšlím, kde se u nás taková příroda nachází. Pokud máte jabloň, která vám stojí na zahrádce a nikdy nikdo ji chemicky neošetřoval a všechno si tam léta žije svým životem. Že by právě to bylo považováno za pravé bioprostředí? Ne, to vaše jablko není bio. Ale určitě je více bio, než kdybyste si jablíčko koupili normálně v supermarketu. Aby bylo to vaše v biokvalitě, museli byste získat potvrzení, že se v okolí nevyskytuje pole, kde se práškuje, nepadají v této oblasti kyselé deště a nejsou kontaminované spodní vody. Pak byste museli projít řadou kontrol a později dalšími namátkovými kontrolami. Velkým nešvarem se stává používání předpony bio či eko v názvu potravinářské firmy, to je pak matoucí. Když si někdo založí firmu třeba s názvem Biozahrádka a prodává úplně obyčejné byliny, tak to nelze, protože bio je chráněnou značkou.

V roce 2003 se u nás potravin se značkou bio prodalo za tři sta padesát milionů korun, v roce 2007 za miliardu dvě stě milionů. Zachvátila nás skutečně starost o zdraví, nebo jen další módní trend? Zatímco vyznavači bioživota tvrdí, že jeho podstatou je návrat k českým farmám, do nichž si lidé z měst mají jezdit pro čerstvé mléko, máslo a maso, skutečnost je taková, že obchody nyní nabízejí instantní biopolévky z Argentiny či biofazole z Číny, a to zrovna není optimální, logické ani ekologické. Pro českého spotřebitele by měly být nejvhodnější biopotraviny z České republiky a okolních států, a to hlavně z Rakouska a z Německa, kde mají velké zkušenosti s ekologickým zemědělstvím.

Ještě jedna důležitá zásada. Neplést si biopotraviny s potravinami dietními a light. U biojídla neexistují žádné odlehčené či dietní varianty. Biojogurt je opravdu hustý s výraznou chutí, ne jako ty vodnaté našedlé za pět korun. Ostatně, stačí si koupit mléko či jogurt v nějaké malé řecké vesnici. To je skvělá ukázka, kterou pochopí i největší biobezvěrci. Koupíte řecké mléko, okusíte a jste přesvědčeni, že jste omylem vzali smetanu. Ano, takový je rozdíl mezi kvalitním mlékem a uměle upravovaným, na jaké jsme zvyklí.

Jde dohromady bioživot a snaha udržovat štíhlou postavu? Při hubnutí je důležité, aby tělo dostávalo dostatek živin, stopových prvků a minerálů a těch je v uměle upravovaných potravinách podstatně méně. Biopotraviny jsou na rozdíl od běžných potravin více chuťově výrazné a syté, takže nám jich stačí sníst méně.

Zpět